I bez bílé mouky se dá snadno přežít

I bez bílé mouky se dá snadno přežít

Zastánci zdravého životního stylu jsou přesvědčeni o tom, že bílá mouka je peklo pro naše zdraví a funkčnost našeho těla. Výživoví poradci nás varují, že nám bílá mouka zalepí střeva a doporučují omezení veškerého příjmu pečiva, právě z této mouky. Proč je bílá mouka považována za tak velké zlo, a co se místo ní dá použít k neomezenému příjmu potravin se stejně „dobrou chutí“?

čerrstvý žloutek

Fakta o bílé mouce:


1.     Je těžko stravitelná.


2.     Způsobuje nadýmání a tím i bolesti břicha.


3.     Přibírá se po ní, a to v značné míře.


4.     Způsobuje celou řadu zdravotních potíží – jak na naší pokožce, tak v orgánech.


5.     Je chudá na živiny, bílkoviny, minerály a vitamíny.


6. Považuje se za jednu z nejhorších, a přitom nejvíce používaných mouk na trhu.

Dostupné a chutné alternativy

Bílá mouka je základní mouka, po které v obchodě většina lidí sahá. Přitom nám jsou k dispozici zdravější a daleko chutnější náhražky, i když je důležité zdůraznit, že i daleko dražší mouky, o které byste se neměli nechat ochudit.
příprava těsta

Tmavá, je vždy lepší!


·        CELOZRNNÁ – zdroj vitamínů a živin, který je s bílou moukou nesrovnatelný.


·        ŽITNÁ  – na pečení chleba, pečiva.


·        ŠPALDOVÁ – lehce stravitelná.


·        AMARANTOVÁ – bohatá na zdroj bílkovin.


·        POHANKOVÁ – do cukroví a buchet, velmi výživná.

Z různých druhů tmavých mouk můžete udělat veškeré produkty, na které jste využívali doposud bílou mouku. Palačinky, moučníky, i domácí pečivo budou mít nejen lepší, výraznější a hodnotnější chuť, ale i silný vliv na vaše zdraví a styl života.

Jistě vám záleží na tom, co jíte a věřte, že s bílou moukou si moc k dobru nepomáháte. Dnes už ale máme to štěstí, že ji můžeme nahradit a využít tak lepší hodnoty z obilí, než nám právě tolik vyhledávaná bíla mouka nabízí. Podstatně velká skupina lidí celozrnné a tmavé mouky nekupují už jen z principu, že stojí příliš moc peněz. V porovnaní se zdravím a péčí o nás samotných, byste však měli být mnohem více důkladnější a dbát i na to, co vše vám bílá mouka může přinést právě z toho negativního hlediska.

Comments are closed.